Aynurs idé ser till olikheterna i anatomin

Hjälpmedel som stärker patienternas självständighet och självförtroende är viktigt. Därför har undersköterskan Aynur Sabir har tillsammans med Innovator Skåne utvecklat en ny typ av inkontinensskydd speciellt anpassat för män som leder till mindre läckage, enklare byten och minskad risk för trycksår.

Inkontinensskydd 4

Aynur Sabir arbetar som är undersköterska på Helsingborgs lasarett. Hon har vårdat många patienter som är sängliggande och funktionsnedsatta till följd av stroke och en stor del av dem har problem med urinkontinens.

– Kvinnor och mäns anatomi är olika och det är en utmaning med inkontinensskydd för män då det ofta rinner utanför, förklara Aynur.

Att ha form- och funktionsriktiga hjälpmedel när patienterna ska orientera sig utifrån de nya förutsättningar som en sjukdom bidragit till är viktigt.

– Rätt hjälpmedel ökar patienternas självständighet och stärker deras självförtroende som är så betydelsefullt, säger Aynur.

Inkontinensskydd 6

Inkontinensskydd 390 390

Aynur 5

Första steget

Aynur som har en bakgrund som operationssköterska och kemi- och biologilärare i hemlandet Azerbajdzjan samt lång erfarenhet från vård i flera länder, började se sig om efter en lösning som var anpassad till männens behov.

– Jag hittade ingen tillgänglig lösning så istället började jag att vika och använda olika tillägg i blöjan för att underlätta för patienterna, berättar Aynur.

Därifrån har Aynur utvecklat och förfinat idén under cirka 4 år.

Mötet med Innovator och fortsättningen

Aynur skickade in sin idé till Innovator Skåne, eller egentligen var det fyra idéer i en.

– Innovator Skåne har hjälpt mig att konkretisera idéerna och fyra idéer har blivit till en idé. Innovator har även varit en stor tillgång i patentansökan och i att hitta en aktör med intresse att utveckla idén och göra den tillgänglig på marknaden, säger Aynur.

Patenträttigheterna har överlåtits till OneMed som satsar på att utveckla produkten med målet att nå den kommersiella marknaden. Enligt ingått avtal med OneMed får Innovator Skåne ta del av framtida vinst. Som alltid delar Innovator Skåne vinsten lika med idégivaren.

– Mitt mål är att idén blir tillgänglig för alla att använda. Det skulle vara fantastiskt för män som lider av urinkontinens och underlätta för vårdpersonal. Avtalet med OneMed är ett stort steg framåt för att nå målet, säger Aynur.

En prisad innovatör

Våren 2014 lanserade Innovator Skåne en tävling som en del i att ta tillvara och utveckla goda idéer som växer fram i arbetsvardagen i Region Skåne. Aynurs idé var ett av cirka åttio tävlingsbidrag. Hon kammade hem vinsten i tävlingskategorin bästa idé om ny produkt eller tjänst.

‒ Jag är otroligt glad och tacksam för att jag har vann. Det visar att det är fler än jag som tror på min idé, avslutar Aynur.

Några fler idéer vi hjälpt på traven

 • Afasi

  Utvecklat träningsverktyg och metod för att med hjälp av bilder och modern teknologi (pekplatta) rehabilitera strokepatienter som lider av afasi.

 • Kulturportalen

  Ett IT-system för samordning av offentliga kultursatsningar mellan stat och landsting/kommuner.

 • Kokbok för diabetiker

  En kokbok med recept speciellt framtagna för diabetiker.

 • Rening av avloppsvattnet

  Ett nytt processteg för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester.